" Επάνω σ' ένα ακοίμητο αερόστατο
ατενίζουμε το καθάριο χρώμα τ' ουρανού,
τις ανθισμένες κοιλάδες του μυαλού,
την ανεξίτηλη θαλασσινή δροσιά,
τους ορεινούς στυλοβάτες της απεραντοσύνης...
Οι ψυχές μας γίνονται συνοδοιπόροι..."

Σας καλωσορίζω στο ιστολόγιό μου ελπίζοντας να κάνουμε πολλά ταξίδια - ονειρικά και μακρινά - στο χώρο του πνεύματος, της τέχνης και της δημιουργίας...

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014



Γιατί πρέπει να μαθαίνουμε ξένες γλώσσες;



Οι απαιτήσεις της εποχής καθιστούν απολύτως βασικό εφόδιο την επαρκή γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας αν όχι περισσοτέρων.


Οι γλώσσες που έχουν κυριαρχήσει και προηγούνται στην εκμάθηση είναι τα αγγλικά, τα ισπανικά και τα γερμανικά, η καθεμία για διαφορετικούς λόγους. 

Τα αγγλικά είναι μια εύκολη στην εκμάθηση γλώσσα τόσο από γλωσσολογικής άποψης όσο και από το γεγονός ότι είμαστε όλοι εκτεθειμένοι σε αυτήν στην καθημερινότητά μας. 

Τα αγγλικά βρίσκονται παντού!

Στα προγράμματα που παρακολουθούμε στην τηλεόραση, στη μουσική που ακούμε, στις ταινίες, στην επαφή μας με τους τουρίστες, στην αναζήτησή μας στις διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. 

Η Αγγλική γλώσσα χαρακτηρίζεται ως lingua franca, η γλώσσα δηλαδή που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και να επικοινωνήσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη. 

Στην εποχή της συνεχώς εξελισσόμενης τεχνολογίας και του αστείρευτου βομβαρδισμού ειδήσεων, στο διαδίκτυο που αποτελεί κατά κύριο λόγο τη δημοφιλέστερη πηγή πληροφοριών, γνωρίζοντας αγγλικά, τα παιδιά έχουν πρόσβαση στο 80% των ιστοσελίδων που έχουν δημοσιευθεί, καθώς είναι γραμμένες στην αγγλική γλώσσα. Με τη γνώση αυτή έχουν εξασφαλίσει τo εισιτήριο σε ατελείωτες πηγές πληροφοριών. Η γνώση της αγγλικής εξασφαλίζει επίσης και την εισαγωγή σε ξένα πανεπιστήμια σ’ όλο τον κόσμο.

Στις μέρες μας και ειδικότερα με την οικονομική κρίση τα παιδιά πρέπει ν’ αποκτήσουν γερά εφόδια ώστε να μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του εργασιακού τομέα στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό. Δυστυχώς λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών πολλοί νέοι άνθρωποι μεταναστεύουν είτε προς εύρεση εργασίας είτε για πανεπιστημιακή μόρφωση στο εξωτερικό. Εύλογο είναι πως μια δεύτερη ξένη γλώσσα είναι προτέρημα αν όχι βασικό εφόδιο!



Μετά από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι οι γλώσσες που κερδίζουν συνεχώς έδαφος παγκοσμίως μετά την Αγγλική είναι τα Γερμανικά και τα Ισπανικά. 

Πιο συγκεκριμένα τα Ισπανικά είναι επίσημη γλώσσα σε τουλάχιστον 21 κράτη. Πάνω από 450 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο μιλούν Ισπανικά ενώ πάντα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Instituto Cervantes είναι η μητρική γλώσσα για τουλάχιστον 329 εκατομμύρια ανθρώπους (πηγή: Ethnologue. Languages of the World. 16t Ed., 2009.). Αυτό το στοιχείο την καθιστά 2η γλώσσα παγκοσμίως σε φυσικούς ομιλητές μετά τα Κινέζικα!

Ακολουθεί η Αγγλική ως 3η γλώσσα με 328 εκατομμύρια φυσικούς ομιλητές. Η Ισπανική γλώσσα κερδίζει καθημερινά έδαφος σε όλους τους τομείς της ζωής των ευρωπαίων, και όχι μόνο, πολιτών. Μετατρέπεται σταθερά σε γλώσσα της παγκόσμιας οικονομίας. Δεν αποτελεί μόνο τη δεύτερη γλώσσα διεθνούς επικοινωνίας, αλλά και την τρίτη που χρησιμοποιείται περισσότερο στο διαδίκτυο. Το γεγονός ότι η προφορά και η σύνταξη της Ελληνικής και της Ισπανικής γλώσσας παρουσιάζει πολλά κοινά στοιχεία, καθώς και ο μεγάλος αριθμός ελληνικών λέξεων που υπάρχουν στα ισπανικά κάνει την εκμάθησή της πιο εύκολη συγκριτικά με άλλες ξένες γλώσσες.

Ακόμα, όσον αφορά τη Γερμανική είναι πλέον η δεύτερη ξένη γλώσσα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία συμμετοχής στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠγ) το Νοέμβριο του 2010 το 22% των υποψηφίων επέλεξε να εξεταστεί στη Γερμανική Γλώσσα.

Επίσης, η Γερμανική αποτελεί, μετά την Αγγλική Γλώσσα, την επόμενη επιλογή για σπουδές στα Τμήματα Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών στα ελληνικά πανεπιστήμια, όπως φαίνεται από τον αριθμό των υποψηφίων στα Ειδικά Μαθήματα των Πανελλαδικών εξετάσεων. Επιπλέον, τα γερμανικά Πανεπιστήμια θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο. Όπως έγινε μάλιστα γνωστό στο ελληνικό κοινό, από έγκυρο ελληνικό δημοσίευμα, μετά τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία (με μικρή διαφορά από τη Μεγάλη Βρετανία) βρίσκεται παγκοσμίως στην τρίτη θέση, όσον αφορά τον αριθμό προσέλκυσης ξένων φοιτητών. Σύμφωνα με στοιχεία περισσότερα από 500 πανεπιστήμια σ’ όλο τον κόσμο (εκτός γερμανόφωνου χώρου), μεταξύ αυτών και το Πανεπιστήμιο Stanford στις Η.Π.Α. δίνουν τη δυνατότητα σε σπουδαστές να περατώσουν τις σπουδές τους στη Γερμανική γλώσσα. 


Απ’ όλα τα παραπάνω λοιπόν είναι φανερό ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών δεν είναι απλά χρήσιμη αλλά απολύτως αναγκαία. 

Ωστόσο, πέραν της αναγκαιότητας για εκμάθηση ξένων γλωσσών με τη γνώση μιας ξένης γλώσσας μπορούμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον πολιτισμό μιας χώρας, να διαβάσουμε τους συγγραφείς της και να γνωρίσουμε τη δική τους κουλτούρα και τρόπο ζωής.

Βέβαια όλα αυτά χρειάζονται προσπάθεια, αρκετό χρόνο και αφοσίωση, όμως αυτά που κερδίζουμε από τη γλωσσομάθεια είναι τόσα πολλά που αδιαμφισβήτητα αξίζουν τον κόπο!


Αλακιόζογλου Εύη
Πτυχιούχος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
με ειδίκευση στη Μετάφραση και στις Διαπολιτισμικές Σπουδές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου