" Επάνω σ' ένα ακοίμητο αερόστατο
ατενίζουμε το καθάριο χρώμα τ' ουρανού,
τις ανθισμένες κοιλάδες του μυαλού,
την ανεξίτηλη θαλασσινή δροσιά,
τους ορεινούς στυλοβάτες της απεραντοσύνης...
Οι ψυχές μας γίνονται συνοδοιπόροι..."

Σας καλωσορίζω στο ιστολόγιό μου ελπίζοντας να κάνουμε πολλά ταξίδια - ονειρικά και μακρινά - στο χώρο του πνεύματος, της τέχνης και της δημιουργίας...

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015



ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΔΑ
Περιληπτική αναδιήγηση ραψωδιών Κ, Λ, Μ, Ν, Ξ, Ο, Π

  ΡΑΨΩΔΙΑ: Κ «ΔΟΛΩΝΕΙΑ»


Η άρνηση του Αχιλλέα να επιστρέψει στη μάχη και να βοηθήσει έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους Αχαιούς. Αποφασίζεται να σταλούν ως κατάσκοποι ο Διομήδης κι ο Οδυσσέας στο στρατόπεδο των Τρώων ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους Τρώες που στέλνουν το Δόλωνα ως κατάσκοπο στο αχαϊκό στρατόπεδο. Ο Δόλωνας, όμως, χάνει τη ζωή του αφού συλλαμβάνεται από τους Αχαιούς.

  ΡΑΨΩΔΙΑ: Λ «ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑ»


Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Αχαιών και Τρώων συνεχίζεται και αρχικά νικούν οι πρώτοι ενώ διακρίνεται για τις στρατηγικές του ικανότητες ο Αγαμέμνονας (αριστεία). Όμως κάποια στιγμή τραυματίζεται τόσο ο Αγαμέμνονας όσο και κάποιοι άλλοι σημαντικό Αχαιοί (Οδυσσέας, Διομήδης), γεγονός που «ρίχνει» το ηθικό τους. Ο Αχιλλέας -παρακολουθώντας τις εξελίξεις- στέλνει το φίλο του, Πάτροκλο, στο Νέστορα κι εκεί γίνεται μια δεύτερη προσπάθεια είτε για να μεταπειστεί ο Αχιλλέας να γυρίσει στη μάχη είτε να οδηγήσει ο Πάτροκλος τους Μυρμιδόνες στη μάχη φορώντας την πανοπλία του Αχιλλέα.

  ΡΑΨΩΔΙΑ: Μ «ΤΕΙΧΟΜΑΧΙΑ»


Στο πεδίο της μάχης οι Αχαιοί συνεχίζουν να χάνουν έδαφος και να υποχωρούν. Οι Τρώες απειλητικά προσεγγίζουν την προστατευτική τάφρο των Αχαιών και λίγο αργότερα ο Έκτορας ρίχνει μια τεράστια πέτρα και γκρεμίζει μια πύλη του αντίπαλου στρατοπέδου. Οι Τρώες εισβάλλουν και απωθούν τους Αχαιούς στα πλοία.

  ΡΑΨΩΔΙΑ: Ν «ΜΑΧΗ ΕΝ ΤΑΙΣ ΝΑΥΣΙΝ»


Οι Αχαιοί πλέον πιέζονται ιδιαίτερα ενώ παράλληλα ο Έκτορας καυχιέται ότι θα κάψει τα καράβιά τους. Στην κρίσιμη αυτή στιγμή παρεμβαίνει ο θεός Ποσειδώνας που προσπαθεί να ενισχύσει τους Αχαιούς και να τους αναπτερώσει το ηθικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες να εξακολουθούν να βρίσκονται σε άσχημα θέση, όμως αμύνονται με σθένος και δεν σταματούν να αγωνίζονται.

  ΡΑΨΩΔΙΑ: Ξ «ΔΙΟΣ ΑΠΑΤΗ»


Η κατάσταση για τους Αχαιούς τείνει να γίνει απογοητευτική. Ο Αγαμέμνονας προτείνει ως μόνη λύση να φύγουν μέσα στη νύχτα, πρόταση που απορρίπτεται από τους άλλους αχαιούς ηγέτες. Τότε παρεμβαίνει η θεά Ήρα που κοιμίζει το Δία κι αμέσως ο Ποσειδώνας συνεχίζει να παροτρύνει τους Αχαιούς και να τους ρίχνει με ορμή στον πόλεμο. Τέλος, έρχεται ο τραυματισμός του Έκτορα από τον Αίαντα, κάτι που έχει ως συνέπεια την απομάκρυνσή του από τη μάχη. Εύκολα τότε οι Αχαιοί τρέπουν τους Τρώες σε φυγή.

  ΡΑΨΩΔΙΑ: Ο «ΠΑΛΙΩΞΙΣ ΠΑΡΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ»


Όταν ο Δίας ξυπνά από το βαθύ ύπνο του, αρχικά καυγαδίζει με την Ήρα, όμως μετά της αποκαλύπτει όλο το σχέδιό του και ζητά τη συνεργασία της. Απομακρύνεται ο Ποσειδώνας ενώ παράλληλα στέλνεται ο Απόλλωνας στο πλευρό τον Τρώων. Η παρέμβαση του Απόλλωνα είναι καταλυτική. Γκρεμίζει ένα ακόμη μέρος του τείχους και οι Τρώες εισβάλλουν ξανά στο αχαϊκό στρατόπεδο. Τότε ο Πάτροκλος σπεύδει στον Αχιλλέα και προσπαθεί να τον πιέσει να επιστρέψει στη μάχη.

  ΡΑΨΩΔΙΑ Π «ΠΑΤΡΟΚΛΕΙΑ»


Ο Πάτροκλος εκθέτει τη σοβαρότητα της κατάστασης στον Αχιλλέα και του ζητάει να επιτρέψει τουλάχιστον σ’ αυτόν να οδηγήσει τους Μυρμιδόνες στον πόλεμο. Ο Αχιλλέας, βλέποντας τα πρώτα αχαϊκά καράβια να καίγονται, επιτρέπει τελικά στο φίλο του να φορέσει την πανοπλία του συμβουλεύοντάς τον όμως να μην απομακρυνθεί από τα πλοία. Η εξόρμηση των Μυρμιδόνων γίνεται με ασυγκράτητη σφοδρότητα και μανία. Ο Πάτροκλος φθάνει σε επίπεδο «αριστείας», λησμονεί όμως τη συμβουλή του Αχιλλέα και «μεθυσμένος από τις επιτυχίες του» συνεχίζει την καταδίωξη έως τις Σκαιές Πύλες. Τότε έρχεται η παρέμβαση του Απόλλωνα, ο οποίος ανακόπτει την πετυχημένη πορεία του…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου