Τι πρέπει οι γονείς να γνωρίζουν για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο;
Το διαδίκτυο είναι μεγάλο και αναπόφευκτο μέρος της ζωής των παιδιών μας. Οι κίνδυνοι που συνοδεύουν τη χρήση του διαδικτύου είναι παρόμοιοι με τους άλλους κινδύνους που απειλούν τη ζωή των παιδιών ή των εφήβων.
Ωστόσο οι κίνδυνοι του διαδικτύου παρουσιάζονται με διαφορετικό τρόπο. Για τους γονείς οι κίνδυνοι του διαδικτύου είναι κάτι νέο και άγνωστο. Για να τους αντιμετωπίζουν καλύτερα είναι σημαντικό να τους γνωρίζουν.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που υπάρχουν για ένα παιδί όταν χρησιμοποιεί το διαδίκτυο;
Το περιεχόμενο
Μια άλλη ανησυχία είναι το γεγονός ότι στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές ανακριβείς πληροφορίες. Υπάρχουν ιστοσελίδες που φαίνονται σοβαρές και επαγγελματικές αλλά που παρέχουν ανακριβή ή σαφώς λανθασμένη πληροφόρηση.
Γνωριμίες και σχέσεις με άλλους ανθρώπους στο διαδίκτυο
Οι άνθρωποι στο διαδίκτυο μπορεί να μην είναι στην πραγματικότητα αυτοί που λένε ότι είναι. Υπάρχουν άτομα που δυνατόν να στέλνουν ακατάλληλα μηνύματα στα παιδιά σας ή ακόμη να προσπαθούν να αποσπάσουν πληροφορίες από αυτά. Άτομα άγνωστα πιθανόν να προσπαθήσουν να συναντήσουν το παιδί σας.
Η επιθετική παρενόχληση, ο εκφοβισμός, το νταηλίκι διαμέσου του διαδικτύου εναντίον παιδιών είναι ένα δύσκολο πρόβλημα που μπορεί να συναντήσει το παιδί σας. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να προέλθει είτε από άτομα που γνωρίζουν είτε από άτομα που δεν γνωρίζουν το παιδί σας.
Το ζήτημα της υγείας του παιδιού
Η χρήση του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού υπολογιστή για μεγάλο χρονικό διάστημα κάθε μέρα έχει κόστος στην υγεία του παιδιού. Το παιδί μπορεί εξαιτίας του διαδικτύου να χάνει από τον πολύτιμο χρόνο της σωματικής άσκησης, των παιχνιδιών, των αθλημάτων, των χόμπι και των συναναστροφών με φίλους.
Παρατηρείται επίσης το πρόβλημα του εθισμού παιδιών στο διαδίκτυο.
Η ιδιωτική ζωή
Στις περιπτώσεις που τα παιδιά αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα δυνατόν να επιτρέψουν σε άγνωστους να τα εντοπίσουν και να τα βρουν.
Επιπρόσθετα εάν τα παιδιά εκθέσουν στο διαδίκτυο ευαίσθητες ή εμπιστευτικές πληροφορίες για τα ίδια ή για την οικογένεια τους, αυτό δυνατόν να έχει μελλοντικές αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τα ίδια όσο και για άλλα μέλη της οικογένειας τους. Παράλληλα αυξάνονται οι κίνδυνοι να προσπαθήσουν άγνωστα άτομα να επικοινωνήσουν μαζί τους διαμέσου του διαδικτύου.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να προστατεύουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους του διαδικτύου;
Να ευαισθητοποιηθούν για το πρόβλημα
Οι γονείς πρέπει να είναι από τους βασικούς συντελεστές της διαπαιδαγώγησης των παιδιών για θέματα του διαδικτύου, ιδιαίτερα για το ζήτημα της ασφάλειας στο διαδίκτυο. Βασικά με τον ίδιο τρόπο που λένε στα παιδιά τους ότι χρειάζεται να είναι προσεκτικά όταν πηγαίνουν κάπου, ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με άγνωστους, ότι δεν πρέπει να πηγαίνουν σε επικίνδυνες περιοχές, με το ίδιο πνεύμα χρειάζεται να τα συμβουλεύουν για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
Οι γονείς μπορούν να προσαρμόζουν τις συμβουλές που δίνουν γενικότερα στα παιδιά και στον κόσμο του διαδικτύου. Σημασία έχει να είναι ευαισθητοποιημένοι για τους κίνδυνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο και να έχουν μια συνεχή εποικοδομητική επικοινωνία για τα ζητήματα αυτά από νωρίς στη ζωή του παιδιού.
Να διαπαιδαγωγηθούν για το διαδίκτυο
Είναι απαραίτητο να αφιερώσουν χρόνο για να μάθουν περισσότερα για το διαδίκτυο. Εάν το παιδί τους έχει δημιουργήσει το προφίλ του σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ή έγγραμμης επικοινωνίας είναι καλό να κάνουν το ίδιο και οι γονείς.
Έτσι θα εξοικειωθούν με το συγκεκριμένο περιβάλλον και θα μπορούν να παρακολουθούν το τι συμβαίνει, τους κανόνες ασφάλειας, να βλέπουν το είδος του περιεχομένου και ποιοι συχνάζουν στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες.
Να πληροφορηθούν για τα είδη περιεχομένου στο διαδίκτυο
Να μιλούν με τα παιδιά τους σχετικά με το τι αυτά έχουν διαβάσει και δει στο διαδίκτυο. Αυτό πρέπει να γίνεται τακτικά όπως επίσης και η αξιολόγηση της εμπειρίας. Τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά πρέπει μαζί να εξετάζουν εάν αυτά που διαβάζουν στο διαδίκτυο τους προσφέρουν πραγματικά πληροφορίες, γνώσεις και ψυχαγωγία.
Οι γονείς επιπρόσθετα είναι καλό να λένε στα παιδιά τις δικές τους εμπειρίες και το τι αποκόμισαν από το διαδίκτυο. Σχολιάζοντας τις εν λόγω εμπειρίες μαζί τους, θα μπορούν ταυτόχρονα να ακούουν τα σχόλια και τις απόψεις των παιδιών τους. Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τη διαπαιδαγώγηση τους.
Τα προγράμματα ασφαλούς περιήγησης στο διαδίκτυο μπορούν να προσφέρουν μια προστασία των παιδιών από ακατάλληλο ή επικίνδυνο περιεχόμενο.
Με ποιον μιλούν ή ποιον βλέπουν τα παιδιά στο διαδίκτυο
Όπως οι γονείς σκέφτονται και προσέχουν με ποιον μιλά ή ποιον βλέπει το παιδί τους στην καθημερινή του ζωή στο σχολείο και οπουδήποτε αλλού πηγαίνει, έτσι και στο διαδίκτυο με ανάλογο τρόπο πρέπει να προσέχουν να γνωρίζουν με ποιους συναναστρέφεται.
Είναι καλό συχνά οι γονείς να κοιτάζουν και να βλέπουν ποιοι είναι οι φίλοι τους στις έγγραμες επικοινωνίες μέσω διαδικτύου.
Μέριμνα για την υγεία των παιδιών
Είναι σημαντικό να υπάρχει στη ζωή των παιδιών μια καλή ισορροπία μεταξύ του χρόνου καθιστικής ζωής και δραστηριοτήτων άσκησης, παιχνιδιών και αθλημάτων. Ανάλογα με την περίπτωση και την ηλικία του παιδιού η τοποθέτηση ορίων για τη χρήση διαδικτύου είναι απαραίτητη.
Προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής
Τα παιδιά πρέπει από πολύ νωρίς, με τις πρώτες τους εμπειρίες στο διαδίκτυο να διδάσκονται ότι δεν πρέπει ποτέ να δίνουν προσωπικές πληροφορίες, να μην εκθέτουν καθόλου ή όσο το δυνατό πιο περιορισμένα προσωπικά ή οικογενειακά δεδομένα εάν επιβάλλεται σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα.
Προτού κάνουν κάτι τέτοιο προτιμότερο είναι να το συζητούν με τους γονείς τους. Δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οποιαδήποτε πληροφορία βάζουν σε ιστοσελίδες είναι δυνατόν να τις βλέπει όλος ο κόσμος για πολλά χρόνια ή ίσως για πάντα.
Η τοποθέτηση στο σπίτι του ηλεκτρονικού υπολογιστή
Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής που χρησιμοποιούν τα παιδιά πρέπει να είναι τοποθετημένος σε κοινό χώρο στο σπίτι. Έτσι οι γονείς θα μπορούν ευκολότερα να παρακολουθούν το χρόνο που ξοδεύουν τα παιδιά στο διαδίκτυο και το τι επισκέπτονται.
Επίσης είναι πιο εύκολο έτσι ένα παιδί να έχει κοινές εμπειρίες απόκτησης γνώσεων, επιμόρφωσης αλλά και ψυχαγωγίας με τα αδέλφια και με τους γονείς του σε διάφορες ιστοσελίδες.
Να δίνουν το καλό παράδειγμα
Οι γονείς πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα προς τα παιδιά τους όσον αφορά στο διαδίκτυο όπως πρέπει να το κάνουν και σε άλλους τομείς. Ο χρόνος που ξοδεύουν στο διαδίκτυο, οι ιστοσελίδες που επισκέπτονται είναι καλό να έχουν τα ίδια πρότυπα αξίας όπως με τις ιστοσελίδες που συστήνουν στα παιδιά τους.
Αναμφίβολα το διαδίκτυο είναι ένα σημαντικό απόκτημα της ανθρωπότητας που προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες. Ωστόσο όπως όλα τα άλλα εργαλεία που εφηύρε ο άνθρωπος, μαζί με τα καλά του υπάρχουν και ορισμένα κακά.
Σε εμάς εναπόκειται να μάθουμε να διαχειριζόμαστε σωστά το διαδίκτυο. Οι γονείς έχουν την ευθύνη από πολύ νωρίς στη ζωή των παιδιών τους να συμβάλλουν στη διαπαιδαγώγηση τους για την ορθή και ασφαλή χρήση του.
http://www.medlook.net
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου