" Επάνω σ' ένα ακοίμητο αερόστατο
ατενίζουμε το καθάριο χρώμα τ' ουρανού,
τις ανθισμένες κοιλάδες του μυαλού,
την ανεξίτηλη θαλασσινή δροσιά,
τους ορεινούς στυλοβάτες της απεραντοσύνης...
Οι ψυχές μας γίνονται συνοδοιπόροι..."

Σας καλωσορίζω στο ιστολόγιό μου ελπίζοντας να κάνουμε πολλά ταξίδια - ονειρικά και μακρινά - στο χώρο του πνεύματος, της τέχνης και της δημιουργίας...

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014



Περίληψη – βασικές οδηγίες συγγραφής

ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ: Πρόκειται για τη συμπύκνωση ενός αρχικού κειμένου σε ένα καινούριο-πιο σύντομο–κείμενο. Ο συγγραφέας της περίληψης προσπαθεί να αποδώσει όσο πιο πιστά γίνεται το περιεχόμενο, τη δομή και το ύφος του αρχικού κειμένου. Δεν προχωρά, όμως, σε μια απλή «συγκόλληση» διαφόρων τμημάτων του κειμένου αλλά στην πραγματικότητα το αναπαράγει με δικά του κυρίως λόγια, χωρίς προσωπικά σχόλια και ατομικές κρίσεις.


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΒΗΜΑΤΑ:

·   Προσεκτική ανάγνωση κειμένου (ίσως και περισσότερο από μία φορά)
·   Εντοπισμός κεντρικού θέματος
·   Ανά παράγραφο υπογράμμιση των λέξεων-κλειδιών (δηλ. των λέξεων που  αποτελούν το θεματικό πυρήνα της και συνήθως εντοπίζονται στη  θεματική πρόταση της παραγράφου)
·   Συγγραφή ενός πλαγιότιτλου για κάθε παράγραφο που θα αποδίδει το   θέμα της όσο πιο πιστά γίνεται χωρίς όμως να αντιγράφει - επί λέξει – φράσεις ή προτάσεις του αρχικού κειμένου. 
·   Σύνθεση και συνένωση όσων έχουμε υπογραμμίσει έως τώρα (δηλ. το κεντρικό θέμα του κειμένου και τους πλαγιότιτλους των παραγράφων).

Συγκεκριμένα:
· Αρχίζουμε αναφέροντας ποιο είναι το θέμα του κειμένου συνήθως με τις φράσεις: «Το κείμενο μας πληροφορεί σχετικά …», «Στο κείμενο προβάλλεται η θέση/ αντίληψη/ άποψη/ σκέψη πως …», «Ο συγγραφέας του κειμένου αναφέρεται/ μας πληροφορεί/ καταπιάνεται/ διερευνά/ αναλύει/ παρουσιάζει/ επισημαίνει/τονίζει/ προβληματίζεται …»
· Κατόπιν συνδέουμε τους πλαγιότιτλους χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες συνδετικές ή διαρθρωτικές λέξεις (π.χ. «αρχικά/ στην αρχή/ κατ’ αρχάς …) σε συνδυασμό με το κατάλληλο ρήμα (π.χ. «περιγράφει/ αναφέρει/ σχολιάζει/ επισημαίνει/ αιτιολογεί/ κρίνει …)
·  Στη συνέχεια της σύνθεσης της περίληψης χρησιμοποιούμε διαρθρωτικές λέξεις ή φράσεις όπως «έπειτα/ ακολούθως/ κατόπιν/ επιπρόσθετα/ στη συνέχεια/ επιπλέον/ εξάλλου/ παράλληλα … τονίζει/ διαπιστώνει/ προσθέτει/ προβάλλει/αναρωτιέται …»
· Στο τέλος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λέξεις ή φράσεις όπως «συμπερασματικά/ τέλος/εν κατακλείδι/ κλείνοντας/ συμπεραίνοντας/ ανακεφαλαιώνοντας…» σε συνδυασμό με το κατάλληλο ρήμα.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΟΡΘΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ


  • Ο εντοπισμός του θεματικού κέντρου του αρχικού κειμένου
  • Ο εντοπισμός των λέξεων-κλειδιών κάθε παραγράφου και η διατύπωση   βάσει αυτών των κατάλληλων πλαγιότιτλων
  • Η σύνθεση των πλαγιότιτλων χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες διαρθρωτικές λέξεις και το νόημα του κειμένου όσο πιο πιστά γίνεται
  •  Η χρήση κυρίως του προσωπικού μας λεξιλογίου και όχι η αντιγραφή τμημάτων, φράσεων ή ολόκληρων προτάσεων του κειμένου
  •  Η πιστή απόδοση μέσω της περίληψης της δομής και της οργάνωσης    του κειμένου
  •  Η διατύπωση όχι προσωπικών κρίσεων αναφορικά με τις απόψεις του   συγγραφέα

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου