" Επάνω σ' ένα ακοίμητο αερόστατο
ατενίζουμε το καθάριο χρώμα τ' ουρανού,
τις ανθισμένες κοιλάδες του μυαλού,
την ανεξίτηλη θαλασσινή δροσιά,
τους ορεινούς στυλοβάτες της απεραντοσύνης...
Οι ψυχές μας γίνονται συνοδοιπόροι..."

Σας καλωσορίζω στο ιστολόγιό μου ελπίζοντας να κάνουμε πολλά ταξίδια - ονειρικά και μακρινά - στο χώρο του πνεύματος, της τέχνης και της δημιουργίας...

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015


Ασκήσεις Εμπέδωσης στην ανάπτυξη παραγράφων



      1) Σας δίνεται η παρακάτω θεματική περίοδος. Με βάση αυτήν να δημιουργήσετε μια ολοκληρωμένη παράγραφο:

      Η καταστροφή του περιβάλλοντος θα έχει τρομερές συνέπειες στην ανθρωπότητα.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………....................................................................................

      2) Στις πιο κάτω προτάσεις υπάρχουν η θεματική περίοδος, τα σχόλια και η κατακλείδα. Προσπαθήστε να τα τοποθετήσετε στην ορθή σειρά για να σχηματίσετε μία παράγραφο:

   · Το κάπνισμα προκαλεί δύσοσμη αναπνοή και κιτρινισμένα δόντια.
   · Ακόμη και αν δεν καπνίζετε, πιθανόν να έχετε παρατηρήσει πως τα ρούχα μυρίζουν τσιγαρίλα, αν βρεθήκατε κοντά σε καπνιστές.
   · Το κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία.
   · Συχνά κάνει τους άλλους ανθρώπους να μη θέλουν να βρίσκονται κοντά μας.
   · Οι περισσότεροι άνθρωποι το ξέρουν αυτό αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι το κάπνισμα επηρεάζει την εικόνα τους και τη στάση που οι άλλοι άνθρωποι κρατούν απέναντί τους.

      3) Στην παράγραφο που ακολουθεί να διακρίνετε τα δομικά μέρη της. Σε ποια συμπεράσματα μπορείτε να οδηγηθείτε;

   H ομοιότητα μεταξύ των ανθρώπων είναι αυταπόδεικτο γεγονός: Όλοι οι άνθρωποι μοιάζουμε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι ανήκουμε στο ανθρώπινο είδος. Ταυτόχρονα όμως διαφέρουμε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορεί κανείς να ξεχωρίσει εύκολα τον έναν από τον άλλον. Αναζητώντας το ποσοστό του γενετικού υλικού μας, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις ομοιότητες μεταξύ μας, οι επιστήμονες συνέκριναν τμήματα DNA από ανθρώπους διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών. H σύγκριση κατέδειξε ότι ο Homo sapiens αποτελεί ένα εξαιρετικά ομοιογενές είδος: Δύο οποιοιδήποτε άνθρωποι, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους, είναι γενετικά ταυτόσημοι κατά 99,9%. Το υπόλοιπο 0,1% είναι αυτό που κάνει τον καθένα από μας ξεχωριστό.

      4) Σας δίνεται η κατακλείδα: «Άρα, ο πόλεμος είναι μια πραγματική συμφορά για την ανθρωπότητα». Να γράψετε τα άλλα δύο δομικά μέρη μιας παραγράφου μ’ αυτήν την κατακλείδα.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….................................


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου