" Επάνω σ' ένα ακοίμητο αερόστατο
ατενίζουμε το καθάριο χρώμα τ' ουρανού,
τις ανθισμένες κοιλάδες του μυαλού,
την ανεξίτηλη θαλασσινή δροσιά,
τους ορεινούς στυλοβάτες της απεραντοσύνης...
Οι ψυχές μας γίνονται συνοδοιπόροι..."

Σας καλωσορίζω στο ιστολόγιό μου ελπίζοντας να κάνουμε πολλά ταξίδια - ονειρικά και μακρινά - στο χώρο του πνεύματος, της τέχνης και της δημιουργίας...

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

ΕΝΔΕΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ




Θα μπορούσε η κόρη σας να έχει αυτισμό; Η απάντηση δεν μπορεί να είναι τόσο σαφής όσο θα ήταν αν είχατε ένα γιο. Αυτό συμβαίνει γιατί τα σημάδια του αυτισμού στα κορίτσια και στις γυναίκες είναι λίγο διαφορετικά - και, όπως φαίνεται, είναι εύκολο να μην τα παρατηρήσετε, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις αυτισμού υψηλής λειτουργικότητας.

Τα κορίτσια που έχουν εμφανή συμπτώματα- όπως είναι οι προφανείς αυτο-διεγερτικές συμπεριφορές, ακραίες δυσκολίες με την ομιλία και τη γλώσσα, σοβαρές δυσκολίες με την κοινωνική επικοινωνία, ή σημαντικές γνωστικές προκλήσεις - συνήθως διαγιγνώσκεται αρκετά γρήγορα.
Αλλά, τα κορίτσια των οποίων τα συμπτώματα είναι δυσδιάκριτα, ή των οποίων το επίπεδο της νοημοσύνης τους επιτρέπει να συγκαλύψουν τα συμπτώματα, μπορεί να διαγνωστεί μόνο στην προ-εφηβική ή εφηβική ηλικία.

Μήπως η κόρη σας παρουσιάζει κάποιο από αυτά τα σημεία ή συμπτώματα που υποδηλώνουν προκλήσεις στην κοινωνική επικοινωνία ή διαφορές στα πρότυπα σκέψης; Να θυμίσουμε ότι κανένα σύμπτωμα δεν είναι αρκετό για να δείχνει τον αυτισμό. Επιπλέον, ενώ κάποια από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να γίνονται όλο και πιο εμφανή σε εσάς ενώ η κόρη σας μεγαλώνει, θα πρέπει να είστε σε θέση να κοιτάξετε πίσω και να συνειδητοποιήσετε  ότι ήταν παρόντα από τα πρώτα έτη ζωής του παιδιού.

Αν δείτε πολλά από αυτά τα συμπτώματα,  όμως, και φαίνεται να είναι μένουν σταθερά με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να θέλετε να εξεταστεί η κόρη σας και να αξιολογηθεί από μια επαγγελματική ομάδα ειδικευμένων στον αυτισμό.

1. Βασίζεται σε άλλα παιδιά (συνήθως κορίτσια) να καθοδηγήσει και να μιλήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας.

2. Έχει «πάθος» και περιορισμένα ενδιαφέροντα που είναι πολύ συγκεκριμένα και περιορισμένα - ακόμη και αν είναι σε ηλικία κατάλληλη.

3. Είναι ασυνήθιστα ευαίσθητη σε αισθητηριακές προκλήσεις, όπως ο δυνατός θόρυβος, τα λαμπερά φώτα, ή οι έντονες μυρωδιές. (Αυτό το σύμπτωμα είναι τόσο κοινό μεταξύ των αγοριών και των κοριτσιών.)

4. Η συνομιλία της  περιορίζεται σε θέματα του ενδιαφέροντος της. Μπορεί να μοιραστεί περιοχές των ειδικών και περιορισμένων ενδιαφερόντων της, αλλά δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για την ακρόαση της απάντησης ενός άλλου ατόμου.

5. Έχει χαμηλό επίπεδο απογοήτευσης, και δυσκολεύεται να μετριάσει τα συναισθήματά της όταν απογοητεύεται.

6. Βιώνει σε ασυνήθιστο βαθμό την κατάθλιψη, το άγχος, ή την κατήφεια.

7. Δυσκολεύεται να κάνει ή να διατηρήσει φίλους που μπορεί να φαίνονται «ανίδεοι», όταν πρόκειται για μη λεκτικές κοινωνικές νύξεις (άλλους ανθρώπους στροφή μακριά, εκφράσεις του προσώπου, κλπ).

8. Συνήθως περιγράφεται ως «ήσυχη» ή «ντροπαλή» στο σχολείο και άλλες κοινωνικές καταστάσεις.

9.  Είναι ασυνήθιστα παθητική.

10. Η κόρη σας φαίνεται να αναπτύσσεται αρκετά συνηθισμένα  ως ένα νεαρό κορίτσι, αλλά βρίσκει την κοινωνική επικοινωνία για να είναι όλο και πιο δύσκολη καθώς μπαίνει στα χρόνια της εφηβείας. (Μελέτες δείχνουν ότι τα κορίτσια με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό μπορούν να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν και να καλύψουν τις δυσκολίες με την κοινωνική αλληλεπίδραση, συχνά επιτρέποντας σε άλλους να μιλούν για αυτούς. Αυτή η στρατηγική λειτουργεί καλά, μέχρι οι κοινωνικές προσδοκίες  να γίνουν  πιο περίπλοκες και απαιτητικές στα πρώτα εφηβικά χρόνια.)

11.  Έχει επιληπτικές κρίσεις (αυτό έχει βρεθεί, σε μία μελέτη, να είναι συχνότερες μεταξύ των κοριτσιών με αυτισμό από ότι τα αγόρια με αυτισμό).

Τα παραπάνω κριτήρια αποτελούν κάποια συμπτώματα και δεν χρησιμοποιούνται για αξιολόγηση των συμπτωμάτων του παιδιού. Για τη μελέτη των συμπτωμάτων του παιδιού, απευθυνθείτε σε μια επαγγελματική και ειδικευμένη ομάδα.


Μαρία Γκουγκούμη - Ψυχολόγος/ Ειδική Παιδαγωγός
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου